VRIENDEN VOOR HET LEVEN?

Vrienden zijn de zonnestralen, de peper-en-zout in ons leven. Vrienden zijn kostbaar en moet je koesteren.

Vriendschap betekent een goede balans tussen geven en ontvangen. Je bent een luisterend oor voor de ander, maar je kan zelf even goed terecht bij die ander met jouw zorgen.

Vriendschap is ook wel eens niet akkoord gaan met de ander, misschien zelfs eens een fikse ruzie. Dat mag en dat kan. Niemand is volmaakt. Jij niet, en ook niet je beste vriend(in).

En het is zalig om een jarenlange vriendschap te mogen hebben. Het maakt alles zo simpel. Als je bijvoorbeeld samen school liep of jullie waren buren in jullie kindertijd, dan is er iets gemeenschappelijks dat extra bindt.

Als je samen al heel wat watertjes hebt doorzwommen dan is er die bijkomende rustige dimensie dat je je leven of je ervaringen niet telkens opnieuw moet gaan uitleggen of vertellen opdat die ander je zou snappen.

En vriendschap is ook ten volle accepteren wie die ander is, waarbij de positieve kanten voor jou veel hoger aangeschreven staan dan die paar kleine kantjes waar je gemakkelijk kan overkijken.

Echte vriendschap vraagt bovendien geen dagelijkse ontmoetingen, zelfs geen wekelijkse of maandelijkse. Als iemand in je hart zit, dan kan je gelijk wanneer – ook al is er een hele periode van stilte – de draad weer opnemen alsof het gisteren was.

Zijn vrienden dan altijd voor het leven? Neen, niet altijd. Dat is een fabel die mensen zichzelf soms wijs maken. Mensen blijven soms tegen wil en dank vastklampen aan een vriendschap die hen meer ongelukkig dan gelukkig maakt. Ze blijven elkaar ontmoeten, blijven de schone schijn ophangen bij elkaar en voor elkaar, maar ze worden niet vrolijk van elkaars gezelschap.

Mensen veranderen. Jij verandert en die ander verandert. Het is dus niet ongewoon dat sommige vriendschappen niet meer ‘matchen’. Durf dat onder ogen te zien en kap ermee. Wees niet bang om alleen achter te blijven. Wees niet bang dat die ander zich tegen je zal keren. Dat zou alleen maar bevestigen dat je een goede keuze hebt gemaakt door ermee te stoppen.

En hoe kan je dan een echte vriendschap onderscheiden van een vriendschap die waterig is geworden? Doodeenvoudig door te luisteren naar je gevoel. Als je een glimlach voelt bij de gedachte aan die ander, dan zit je goed!

 

4 gedachten over “VRIENDEN VOOR HET LEVEN?

  1. Heb ik het laatste jaar goed ondervonden. In nood kent men zijn vrienden. Heb veel verdriet gehad om mensen los te laten waarvan ik dacht dat het echte vrienden waren maar ik ben er wel wat sterker uit gekomen.

    1. Goed zo, Wendy. Niet blijven hangen bij mensen die je geen positieve energie bijbrengen. Loslaten en je levensweg verder zetten op je eigen ritme en naar eigen welbevinden. Goed bezig!!

  2. Ik ga er nog altijd vanuit dat ‘ECHTE VRIENDCHAPPEN’ voor ‘HET LEVEN’ zijn!
    Echte vriendschap is iets ongedwongen , in zijn zuiverste vorm, puurheid…
    Dat ‘VOEL’ je gewoon…
    Dat zijn mensen waar ik blikken kan mee uitwisselen zonder te praten, die dan nog weten wat ik bedoel. …
    Wat mij betref kunnen kennissen verwateren maar een echte ‘VRIENDSCHAP ‘ NOOIT!
    En deze woorden worden de dag van vandaag, veel te vaak door elkaar gehaald.
    Echte vrienden zijn op ėėn hand te tellen…. Die zijn er niet in overvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *