STOP DE SCENARIO’S

043

‘Kijk vooruit en zie niet om’ is een mooi gezegde omdat het ons vertelt dat we niet in het verleden moeten blijven hangen, maar een doel voor ogen houden en plannen maken waar we kunnen naar uitkijken.

En er is ook niets mis als je eens iets gaat voorbereiden dat op je af komt. Bijvoorbeeld een vergadering waar je iets naar voor moet brengen, of al was het maar je valies maken voordat je op reis gaat.

Maar vaak misbruiken we ons talent en gaan we scenario’s schrijven. En dat is niet altijd even gezond.

Je hebt bijvoorbeeld een aanvaring gehad met iemand en dan ga je jezelf vervolgens gaan ingraven in je hoofd en alle mogelijke manieren bedenken hoe je die ander de volgende keer van antwoord zal dienen.

Of je gaat op voorhand alle mogelijke alternatieven bedenken ingeval het zou gebeuren dat iets niet zou verlopen zoals gepland.

Sommige mensen kunnen op die manier hele dagen of weken in hun hoofd blijven leven. En dan gaan je mooie dagen voorbij zonder dat je beseft dat je hebt geleefd.

Ik ben niet degene die Mindfulness promoot, gewoon omdat ik denk dat er al te veel rommel onder die noemer wordt verkocht, en omdat ik bovendien denk dat het niet altijd goed is voor iedereen. Het lijkt me bijvoorbeeld niet aangewezen dat je iemand met hypochondrie zou leren om nog meer naar zijn lichaam te luisteren. Maar daar gaat het nu niet over.

Maar er is iets in Mindfulness waarvoor wel wat te zeggen valt, namelijk de basisgedachte: ‘leef in het nu’.

Probeer – in de plaats van een oplossing te bedenken voor alle mogelijke problemen en hinderpalen die zich misschien ooit eens zullen voordoen – je te concentreren op dit moment, op datgene wat er nu te doen valt, wat er te zien is, wat er te beleven is. Als je in je hoofd leeft, dan zie je de zon niet schijnen, dan ben je minder bewust van wat de ander bezighoudt, zie je niet dat het leven best wel OK is zoals het is.

Als je in staat bent om op voorhand allerlei oplossingen te bedenken voor problemen die er nog niet zijn en mogelijk ook nooit zullen komen, dan is de kans heel groot dat je heel goed in staat zal zijn om een oplossing te bedenken op het moment dat het probleem zich voordoet. Waarom zou je je nu al belasten met dat denkwerk, terwijl het lang nog niet zeker is of dat probleem zich wel zal voordoen. Wat een verkwisting van energie. En je wordt er bovendien niet vrolijk van.

Schrappen dus, die scenario’s, en laat het maar allemaal op je afkomen. Voel je sterk en stevig genoeg om de dingen aan te pakken als ze er zijn. Geloof in je talent, en geniet intussen van de alledaagsheid der dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *