JEZELF KETENEN IS GEEN GOED IDEE.

SAMSUNG
SAMSUNG

Gekke titel. Ik weet het. Kan een beeld oproepen van bepaalde voorkeuren, maar dat is niet de bedoeling. Iedereen doet in zijn eigen bed waar hij goesting in heeft.

Dit gaat over verdriet. Dit gaat over vermeende verplichtingen. Dit gaat over vermeende normen.

Flinke jongens wenen niet. Ah nee? Waarom niet? Kunnen flinke jongens dan geen verdriet hebben? Is flink zijn synoniem voor tonen hoe gevoelloos je bent?

Je moet je sterk houden. Ah ja? Waarom? Is het niet opper-menselijk om te breken onder te zware last? Een boom is sterk, maar zijn takken zullen ook afkraken wanneer ze te zwaar worden.

Ik mag anderen niet tot last zijn. Hoezo? Wie zegt dat je tot last bent? Dat zit alleen maar in je hoofd. Mensen zijn bijzonder hulpvaardige wezens die heel graag willen helpen.

Je moet maar eens in een overvolle stad of trein je spullen laten vallen. Er zullen heel wat mensen zijn die je helpen om de troep op te rapen. Of heb je ooit al meegemaakt dat je aan iemand de weg wil vragen en dat die persoon je niet wil antwoorden?

En los daarvan heb je het recht om hulp te vragen, om luid hulp te schreeuwen wanneer je daar behoefte aan hebt. Ik zou zelfs durven zeggen dat je de plicht hebt aan jezelf om dat te doen.

Het is dan aan de ander om aan te geven of hij/zij die hulp kan en wil bieden. Als je voor ogen houdt dat je inderdaad een negatief antwoord kan krijgen (hoewel het maar zelden zal gebeuren), en dat al op voorhand probeert te relativeren, dan is de stap al minder groot, de drempel minder hoog. Wees niet bang om afgewezen te worden. Zie afwijzing als een recht van elk mens. En zie afwijzing niet als een persoonlijke aanval, niet als een afwijzing van wie jij bent, van je persoon. Maar zie het als een afwijzing van jouw vraag.

Kruip niet in je hoekje met je verdriet. Duik niet onder de dekens met je zorgen. Kom naar buiten en ga naar de mensen waarvan je weet dat ze je graag zien, of naar de mensen waarvan je weet dat ze je willen helpen. En dat zijn er velen.

Je moet niet sterk zijn.

Je mag verdriet hebben.

Je mag boos zijn.

Je mag luid hulp roepen. Laar je horen!!!!

3 gedachten over “JEZELF KETENEN IS GEEN GOED IDEE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *