BANG VAN ZIEK ZIJN.

Het geeft stress wanneer je fysisch iets mankeert en je weet niet wat het is. Of je zou het misschien moeten weten, maar je denkt er allerlei veel ergere dingen bij.

Een beetje bloeden bij de stoelgang? Je weet eigenlijk best wel hoe het komt, maar je weet toch maar nooit of er niet iets erger achter zit.

Al een hele week moe? Je weet in je diepste binnenste wel waar het vandaan komt, maar wie weet is het een spierziekte, of iets anders?

Een hoest die maar niet wil overgaan? Je weet dat je minder moet roken, maar wie weet zit er iets fout met je longen?

Hartkloppingen?… beangstigend! En eigenlijk weet je dat je dat alleen maar hebt in stressvolle situaties, maar stel dat er iets mis is met je hart?

 

We zijn met velen die in de grond een beetje aan hypochondrie lijden, de een al meer dan de ander. Sommige mensen geven weinig aandacht aan die ongemakken, anderen des te meer.

En hoe meer je je zorgen maakt over die ongemakken, hoe erger het wordt. Je fantasie slaat op hol, je ziet op de duur de ergste dingen in je verbeelding. Je maakt jezelf bang. En dat geeft natuurlijk nog meer hartkloppingen, nog meer hyperventilatie en het tollen van je hoofd, nog meer angst om naar het toilet te gaan…. En dan gaan we massaal googelen op internet en dat maakt de zaak nog honderd keer erger, want daar zie je pas welke ellende ziektes veroorzaken en welke enge microben er op deze aardkloot vertoeven.

Blijf dus weg van internet voor dat soort dingen!

Probeer je gedachten even in toom te houden. Maak een afspraak met jezelf: als het tegen morgen/overmorgen/volgende week nog niet over is, dan ga ik naar de dokter. En laat dan de gedachte los. Blijf erin geloven dat het beter wordt, en als het niet beter wordt, dan heb je al een volgende stap voor ogen. Punt.

Lukt het je echt niet om de mallemolen in je hoofd stil te leggen, ga dan maar meteen naar de dokter.

En wanneer die je – nog maar eens – geruststelt dat er niets aan de hand is, onthoud dat dan voor de volgende keer dat je weer in paniek slaat. Kijk dan terug naar al die keren dat je huisarts gezegd heeft dat het OK was, en stel jezelf gerust met de gedachte dat het dit keer ook wel zal meevallen.

Dat wil niet zeggen dat je niet moet luisteren naar de signalen van je lichaam, maar maak jezelf niet zieker dan het nodig is.

Gezondheid!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *