De strijd tegen burnout

Zoals ik al schreef zijn de meeste mensen die een burnout krijgen mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze zetten zich in om hun verplichtingen na te komen en zelfs veel meer dan dat. Ze nemen veel hooi op hun vork en willen het anderen zoveel mogelijk naar de zin maken. Ze komen te weinig op voor zichzelf.

Belangrijk is dat ze dus stilaan beginnen met te beseffen dat het niet egoïstisch is om zelf iets te willen of iets niet te willen. Je hebt je leven gekregen, dus waarom zou je het niet leven en ervan genieten, zelf het stuur in handen nemen van dat schip dat van jou is en zelf bepalen welke koers je vaart. Dat wil niet zeggen dat de anderen dan maar moeten plooien, maar ze mogen ook wel luisteren naar wat jij wil en dan is het mogelijk om samen een consensus te vinden.

Bij een burnout is het niet ongewoon dat je wil slapen. Je bent moe, het energiepeil zit beneden nul. Dat is normaal, want je hebt te lang doorgereden terwijl je de oranje knipperlichtjes bleef negeren.

Sta jezelf toe om de eerste twee weken slaap in te halen. Maar daarna moet er actie komen. Plant jezelf niet achter de TV of verzink niet in computerspelletjes, want op die manier zet je alleen maar de pauze-knop aan. Je wordt er niet beter van.

Zet je wekker en ga onder de douche staan. Kleed je aan en maak een korte wandeling. Neem dan ontbijt en probeer ook elke dag een banaan te eten. Hierin zit een stof die je helpt om je beter te voelen. Plan in de voormiddag enkele noodzakelijke klussen en hou de namiddag vrij om dingen voor jezelf te doen.

Vermijd contact met je werk, maar zoek wel sociale contacten en hou ze ook niet te lang. Tracht maat te houden in wat je doet, want je energie is snel opgebruikt.

Zoek een nieuwe hobby, een passie om je op te storten en je zinnen te verzetten. Heb je geen hobby, ga er dan naar op zoek. Proef van alles wat de wereld op dat vlak te bieden heeft. Schrijf je in voor kortlopende initiaties zodat je kan zien of het iets voor jou is.

En zet vooral je werk uit je hoofd. Zit niet te piekeren over de dag dat je terug aan het werk moet. Vandaar dat het goed is om aan je huisarts te vragen langere termijn ziektebriefjes te schrijven, want zoniet zit je elke week met stress en zorgen.

Je bent pas klaar om te gaan werken wanneer je er begint zin in te krijgen. En het is niet ongewoon dat mensen na een burnout gaan nadenken over wat ze voor de rest van hun leven willen, om dan uiteindelijk toch van werk te veranderen. Maar pieker daar niet te vroeg over. Eerst beter worden en voelen dat de energie terug op peil is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *