Stappen die je kunnen helpen bij depressie

Een tweede stap om uit de donkerte te komen is praten met mensen. Maar misschien denk je wel: niemand kan mij helpen, niemand kan die grijsheid wegnemen. Je hebt gelijk. Maar vergeet niet dat jouw eigen krachten en je eigen denken weer klaarheid kan krijgen, alleen maar door je verhaal aan iemand te vertellen, iemand die wil luisteren en begrijpen wat je doormaakt.

En misschien mis je wel een aantal vaardigheden of inzichten. Mogelijk kan een psycholoog of therapeut je helpen om die te vinden. Wees niet afkerig van die hulp. Het kan je redding zijn en de weg openen naar een weer zonnig leven.

Een heel belangrijke stap naar beterschap is de beheersing van je gedachten. Je gedachten kunnen soms een grote vijand zijn, maar ze zijn vooral krachtig om je energie terug te vinden, dus maak er gebruik van.

Wanneer je in die grijze wolken zit heb je de neiging om ervan overtuigd te zijn dat het nooit meer beter wordt. Dan blijf je hangen in je zorgen en je negatieve gedachten. Probeer de meest negatieve gedachte die je hebt even te duiden en te isoleren. Parkeer ze, alsof die niet bestaat, en bekijk dan je leven. Blijven er nog negatieve dingen komen, tracht die op hun beurt ook te isoleren en te parkeren, zodat je erin slaagt om je leven te zien zonder de grote verstoorders. Dat ziet er waarschijnlijk al een stuk leefbaarder uit.

Wat mis je nu nog om er door te komen? Vaardigheden? Of een andere omgeving?

Laat het verleden los. Je kan het niet veranderen. Je kan er wel uit leren zodat je in de toekomst niet tegen dezelfde muur aanloopt. Maak plannen voor de toekomst. En als het te moeilijk is om de lange termijn planning te maken, doe het dan stapsgewijs en dag voor dag. Bouw op en put er moed uit.

Denk nooit: dit is ‘onmogelijk’. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Breek uit die ketens die je jezelf hebt aangebonden. Niets moet, alles mag. Je bent een vrij mens en je leven is van jou en van jou alleen. Jij bepaalt.

En onthou vooral: genezen van een depressie is niet zoals genezen van een gebroken been. Het gaat niet in een rechte lijn opwaarts, maar in een gebogen lijn. Dat wil zeggen: twee stappen vooruit en één achteruit. Maar het gaat wel vooruit. Probeer dat te blijven zien en geloof in de beterschap die er stilaan komt. Kijk eens achteruit naar de weg die je al hebt afgelegd en put daar je energie uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *