DE SLEUTEL TOT GELUK

Het is normaal dat mensen zoeken naar mogelijkheden om zich lekker in hun vel te voelen. En het is goed wanneer mensen naar training, boeken of cursussen grijpen in de richting van yoga, mindfulness, en noem maar op. Of mensen die het zoeken in een wandelclub of gelijk welke hobby. Allemaal leuke dingen die het leven een mooiere kleur geven.

Maar de essentie, de echte sleutel tot geluk is kunnen relativeren. Dat betekent dat je gebeurtenissen, uitspraken, acties van anderen, gelijk welke tegenslag in het leven kan terugbrengen tot zijn ware grootte.

Onlangs was er bij een vriendin de elektriciteit uitgevallen. In dergelijk geval kan je jammeren en klagen en je ongelukkig voelen. Maar je kan ook net zoals zij vrolijke fotootjes posten op Facebook en het voorval bekijken met een knipoog. Uiteindelijk is het goed om nu en dan eens zonder elektriciteit te vallen, want dan besef je weer hoe leuk het is wanneer die er wel is, en hoeveel comfort we daardoor krijgen.

Er zijn mensen die erin slagen om alle dingen om hen heen zwaar te doen wegen, om uitspraken van mensen uit te vergroten, om zich het slachtoffer te voelen van de boze wereld om hen heen. Die mensen zijn nooit gelukkig, het leven is een strijd, de mensen zijn slecht. Zij zijn de slachtoffers, de calimero’s die verwachten dat de wereld zich aanpast aan hun gevoelige ziel.

Zo werkt het niet als je gelukkig wil zijn in je leven.

Plaats gebeurtenissen in een bredere context. Aanvaard dat de wereld en de mensen niet volmaakt zijn. Tracht bij tegenslag toch nog de mogelijkheden te zien die er wél zijn in plaats van de dingen die je verloren bent. En zie de goede bedoelingen van de mensen om je heen in plaats van te focussen op elk woord dat ze zeggen, op zoek naar mogelijke onderliggende slechte bedoelingen. Vergeef degenen die je ongewild wel eens pijn doen in plaats van jezelf te begraven in boosheid en het vermeende onbegrip.

Zo vaak heb ik aan mensen die hier voor de eerste keer in begeleiding kwamen, vol zorg en kommer, vol verdriet, gezegd dat hun leed heel goed nieuws was waar ze blij om konden zijn. Want elke pijn helpt ons om er weer sterker uit te komen. Velen hebben mijn uitspraken nadien beaamd.

Gelukkig zijn is niet moeilijk, maar je moet het er wel voor over hebben om jezelf niet in het middelpunt van de wereld te zetten, je moet erin slagen om jezelf niet onder te graven in zelfmedelijden en verongelijktheid.

Relativeren is het toverwoord. Neem het overal met je mee.

2 gedachten over “DE SLEUTEL TOT GELUK

  1. Dat klopt, lieve vriendin ! En hoe meer tegenslag, hoe meer je relativeert en datgene koestert wat je wèl hebt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *