EEN CONFLICT IS ALS ONKRUID: HET GROEIT !

Op vraag van een lieve lezeres die te maken kreeg met een conflict op haar werk. Aangezien iedereen wel eens te maken krijgt met onenigheid vond ik het een prima onderwerp om eens uitgebreider te belichten.

Een conflict dat eenmaal is ontstaan verdwijnt niet zomaar. Het is als een zaadje dat geplant wordt. Het groeit, en het blijft groeien, tot je ingrijpt.

Conflicten hebben doorgaans steeds dezelfde manier van groeien, en het is niet onbelangrijk om dat te weten en te zien.

De onenigheid begint doorgaans bij twee mensen die het niet eens zijn met elkaar. Dikwijls gaat het om iets banaals, maar van het ene woord komt het andere.

En vervolgens komt de stilte. De twee partijen nemen afstand van elkaar.

En dan stappen we in de volgende fase, waarbij die twee partijen die afstand hebben genomen van elkaar trachten coalities te vormen. Met andere woorden, elke partij zoekt mensen die bij hem of haar willen aansluiten. Je hebt het vaak al gehoord of misschien zelf gezegd: ‘Die persoon heeft dat en dat gezegd. Zoiets doe je toch niet! Vind jij dat ook niet?’ of iets dergelijks. En zo worden er stilaan twee groepjes gevormd. De fase gaat dus over van ‘ik en die ander’ naar ‘wij en zij’.

Die twee partijen verwijderen zich nog verder van elkaar. En gaan trachten mekaar de duvel aan te doen. Bij aanvang gebeuren er kleine pesterijen, en stilaan gaat het meer en meer in de richting van de ander echt nadeel te berokkenen.

Wanneer het nog meer escaleert stappen we de volgende fase in. Dat is het moment waarbij elke partij bereid is om zelf benadeeld te worden als die andere partij er daardoor nog meer van langs krijgt. Op het werk kan zich dat vertalen in opzettelijke fouten van de ene partij zodat de andere partij zou ontslagen worden. En in de wereld zou je het kunnen vergelijken met de zelfmoordaanslagen waarbij iemand bereid is om zichzelf op te blazen als er maar een flink aantal anderen door sterven.

Reden genoeg dus om dat zaadje niet te zaaien. En als het toch per ongeluk gebeurt – hetgeen menselijk is – dan zo snel mogelijk ingrijpen en niet verder laten groeien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *