SLANGEN MOET JE NIET UITROEIEN.

Zoals reeds meermaals gesteld: elk mens is anders. We weten het allemaal, maar toch maken we nog elke dag denkfouten in dat verband. Denk aan de uitspraak: “hoe kan iemand zo bestaan?’ of aan ‘dat doe je toch niet!’. Dergelijke uitspraken houden de verwachting in dat de ander denkt en handelt zoals wij het doen.

En ja hoor, ik hoor het je al zeggen, er zijn inderdaad een aantal afspraken waar we ons horen aan te houden om de samenleving leefbaar te houden. Het is een goede zaak dat we allemaal rechts rijden, want er zouden nogal wat ongelukken gebeuren moest iedereen maar zijn eigen goesting doen op de baan.

Zo is het ook vanzelfsprekend dat we niet moorden, dat we niet in pyjama naar een trouwfeest gaan, dat we stil zijn in de bibliotheek en in de sauna, enz.

Maar we gaan dikwijls te ver in onze verwachting dat de ander zich gedraagt zoals wij het hebben geleerd. Maar iedereen is anders opgevoed, iedereen heeft andere waarden en normen. En wie kan zeggen dat hij of zij de juiste waarden en normen heeft? In onze ogen zijn onze eigen normen de juiste, maar dat kan behoorlijk verschillen van de waarden van andere mensen. En al zeker als het om andere culturen gaat. Maar we gaan het niet moeilijk maken.

En dan komen we op het onderwerp dat ik eigenlijk wilde aansnijden: de lastige mensen om ons heen. Degenen die er hele andere waarden en normen op na houden dan wijzelf, de mensen van wie we menen dat ze lomp zijn, of egoïstisch, of narcistisch, of kwetsend, of belerend….

We weten dat niemand volmaakt is, dus ook niet je beste vriendin of je liefste partner. Het gaat erom dat de positieve eigenschappen van iemand in jouw beleving groter zijn dan zijn of haar kleine kantjes. Dan neem je die scherpe randjes er wel bij. Of je praat erover.

Maar wat als de negatieve eigenschappen de overhand hebben? Wat je vooral niet moet doen is proberen die ander te veranderen. Mensen willen niet veranderd worden door anderen. Mensen evolueren volgens hun eigen ritme en enkel wanneer ze er zelf het nut van inzien.

Vergelijk de mensenwereld met de dierenwereld. Misschien hou je van honden en van konijntjes, maar slangen vind je eng. Wel, je gaat toch ook niet proberen om al die slangen uit te roeien. Je weet dat het een onbegonnen zaak is. Dus is het een kwestie van ervoor te zorgen dat je die slangen niet opzoekt, en vooral dat je je niet laat bijten.

Hetzelfde met mensen: je kan de vervelende niet uitroeien, maar zoek ze niet op, en zorg er vooral voor dat ze je niet kwetsen of nadeel bezorgen. Dat wil niet zeggen dat je ervoor op de vlucht moet gaan, maar ga wel je eigen weg, volg ze niet, tracht ze niet te temmen, en wees assertief, bewaak je grens!

En zo blijft de wereld van iedereen. De Yin en de Yang in evenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *