JE LEVEN IS VAN JOU ALLEEN

 

robin-hill-silhouet-van-een-danser-boven-de-atlantische-oceaan

Je leven is iets dat je krijgt. Beschouw het als een geschenk dat voor jou alleen is. En als je van iemand een geschenk krijgt, bijvoorbeeld met je verjaardag, dan ga je dat ook niet ongeopend in je kast zetten. Je doet er iets mee.

Doe ook iets met je leven. Het is iets om te gebruiken, om te consumeren, om te omarmen, om ermee aan de slag te gaan en een middel om te leren. Het leven is er om van te genieten, maar het houdt ook de verplichting in om je leven te leven!

Wat je vooral goed voor ogen moet houden is dat jouw leven van jou alleen is. Je moet niet een deel van dat leven afgeven, of je hoeft er niet de helft van af te staan voor iemand anders. Het is enkel en alleen van jou, en jij alleen kan je leven leven.

Laten we je leven even voorstellen als een cirkel. Het is jouw cirkel. En in die cirkel zit je hele leven vervat: wie je bent, wat je kan, wat je weet, wie je vrienden en familie zijn, enz.  En zo heeft iedereen zijn eigen cirkel en is de wereld vol met cirkels.

En zo komen we dan mensen tegen die vinden dat hun eigen cirkel niet groot genoeg is, en die vinden het dan nodig om in jouw cirkel in te breken. Ze komen er een stuk uit happen door te zeggen: ‘je moet dat zo niet doen’ of ‘hoe kan je nu zo dom zijn’ of ‘ga toch eens naar die dokter’, enz.

Dat zijn de mensen die over de grens van jouw cirkel gaan, en dat mag je niet toelaten. Net zo min als je mensen moet uitnodigen om over die grens te komen door hen zelf een stuk van je cirkel aan te bieden. Concreet horen we dan zeggen: ‘zou ik dat nu wel kopen?’ of ‘welke zou jij kiezen?’  of andere vragende uitspraken waardoor je de verantwoordelijkheid voor jouw leven in de handen van de ander legt, en dus je cirkel deels weggeeft.

Dat betekent niet dat je als eigenzinnige door het leven moet gaan. Het is helemaal niet slecht om advies te vragen, om een open mind te hebben, om te luisteren naar ervaringen van anderen. Maar er is een verschil tussen luisteren naar de expertise van iemand en dan zelf beslissen, ofwel klakkeloos doen wat iemand zegt zonder er zelf kritisch over na te denken.

Bewaak de grenzen van je cirkel!

Jij leeft je leven, jij neemt beslissingen, jij hebt de verantwoordelijkheid. Jij bent de kapitein van je schip. Laat mensen niet zomaar toe om het stuur van je schip over te nemen, en geef je stuur ook niet vrijwillig weg.

En beslis je om samen met een partner door het leven te gaan, of heb je kinderen, dan ga je samen vrijwillig een klein stukje van jullie cirkel laten overlappen. Maar dat betekent niet dat je plots een twee-eenheid wordt en je hele cirkel moet verdwijnen. Blijf jezelf en hou je cirkel intact. En waar de overlapping is, daar kom je samen tot consensus.

Wees je bewust van de rijkdom en de mogelijkheden dat jouw leven je biedt, wees je bewust van de vrijheid die je hebt, en voel je leven niet als een vermeende gevangenis, want dat is het niet.

Trek die heerlijke frisse lucht in je longen en voel je vrij in je denken en je daden, zorg ervoor dat je goedheid achterlaat op je weg, en laat je schip niet enteren door anderen. En vooral: geniet van dat geschenk!

 

4 gedachten over “JE LEVEN IS VAN JOU ALLEEN

  1. Het was weer zo zalig om dit te lezen !! Misschien besef je het niet direct, maar ik denk dat je met deze blog toch vele zielen raakt, in positieve zin ! Telkens ik een stukje lees, krijg ik echt een boost van kracht en energie en denk ik : “zo is het inderdaad !” Het geeft mij steeds een echt goed gevoel ! Blijf het aub verder doen !
    Thanks, lieve vriendin !!!

  2. Beste Annie,
    Die cirkel heb je voor mij meerdere keren getekend…. Je hebt mij ogen geopend..
    Maar toch zorgt gedragsverandering dan ook soms voor conflicten…
    Stel nu, manlief was een vrij volgzame vrouw gewoon.maar diie vrouw is zich na een paar bezoeken aan Annie zich bewust geworden hoe “ENG” haar cirkel wel was geworden. Dus, die wil ademruimte, die volgzame vrouw staat nu op haar strepen en dit zorgt dan voor conflicten!
    Gelukkig weten we nu ook hoe we die conflicten kunnen aanpakken. Bij deze
    DANK U WEL ANNIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *