PROMOTIE AAN MIJN NEUS VOORBIJ

De teleurstelling kan groot zijn wanneer je die promotie waar je zo op had gehoopt niet in de wacht sleept.  Je hebt zo je best gedaan, je hebt ervan gedroomd, je hebt eventueel testen meegedaan, de nodige gesprekken gevoerd, maar helaas.

Er werd een collega beter bevonden, of er werd een externe aangesteld. En je voelt je vreselijk verongelijkt. Misschien ga je die nieuwe wel een beetje vijandig bekijken. Misschien heb je wel zin om het hem of haar moeilijk te maken in die nieuwe job.

Dat is allemaal heel begrijpelijk.

Maar misschien is het ook verstandig om eens even te gaan zoeken naar de reden waarom men jou niet heeft verkozen boven die andere.

Stel je even in de plaats van degenen die moeten beslissen wie die openstaande vacature zou moeten invullen. Die persoon zal bij zichzelf denken: ‘ik moet zorgen dat ik daar iemand zet waarvan ik zeker ben dat die zal slagen in de job’. Dat lijkt logisch, niet?

Dus door wat laat die persoon zich leiden voor zijn of haar keuze? Jazeker, door het gedrag dat kandidaten vertonen.

Denk eens even na. Heb jij tijdens jouw loopbaan gedrag vertoont dat past bij die job die je ambieert?

Laat ons bijvoorbeeld stellen dat er een openstaande vacature is voor een leidinggevende job. Jij zou die graag hebben. Maar in je huidige functie geef je geen leiding. Dus hoor ik je al zeggen: ‘hoe kan ik nu gedrag vertonen dat helemaal niet te pas komt aan mijn huidige functie?’

Maar daar spant net het schoentje, en daar ligt de kunst. Probeer in je huidige functie zoveel mogelijk gedrag te vertonen dat vereist is in je volgende carrière-stap. Dus ga je inderdaad voor die job van leidinggevende zoveel mogelijk moeten proberen om initiatieven te nemen, om voorstellen te doen ter verbetering, om collega’s die blok zitten wat verder te helpen. Op die manier wordt jouw gedrag gezien als natuurlijk leiderschap. En het is nu net dat gedrag dat men zoekt voor die job.

Durf dus in je huidige job een beetje buiten de lijntjes kleuren. Durf dingen te doen die (nog) niet helemaal passen binnen je taakomschrijving.  Mocht je daarin echt te ver gaan, dan zal men je wel terug fluiten, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *