WAAROM BOMMEN SOMS BARSTEN

vuurwerk

Is het jou ook al overkomen dat je plots je zelfbeheersing verliest, dat je ineens alle remmen losgooit, om er dan – uiteraard – nadien spijt van te hebben? Of leef je met iemand die ‘een kort lontje’ heeft?

Laten we eens de fabels uit deze wereld helpen: Er is geen fouter etiket dan “hij/zij heeft een kort lontje”.

Wat helemaal iets anders is dan ‘iemand met lange tenen’. Dat laatste gaat over mensen die snel gekwetst zijn, snel op hun paard zitten, de dingen gevoeliger laten aankomen dan ze verzonden werden.

Maar – zoals gezegd – het korte lontje bestaat niet.

Met een beetje logica is het al meteen uitgeklaard. Dingen gaan pas ontploffen onder zware druk. Een ballon moet je voldoende opblazen of met water vullen vooraleer je hem tot barsten krijgt. Dat geldt ook voor mensen.

Ben jij iemand die nu en dan wel eens ontploft? Ga dan eens na waardoor jij de druk laat opdrijven.

Zijn het de mensen in je omgeving die je voortdurend duwen waardoor het voelt alsof je een sleutel in je rug hebt die kan opgedraaid worden?

Of ga je discussies steeds maar uit de weg? Ben je de man of vrouw van de rust en vrede die altijd maar plooit om toch maar geen conflicten te krijgen?

Of ben je degene die niet voor zichzelf durft op te komen, die zich plat laat walsen door te voldoen aan de wensen van anderen?

Maar het kan ook zijn dat jij jezelf opdraait, dat je de teugels loslaat in je hoofd en dat je de realiteit niet meer ziet en je jezelf verliest in boosheid om spoken die er niet zijn.

Hoog tijd om er even bij stil te staan wat bij jou de oorzaak is, en er verandering in te brengen. Want elke keer laat jij de druk verhogen tot uiteindelijk de hele zaak tot ontploffing komt. En tot overmaat van ramp brengt dat geen verlichting, maar zorgt het opnieuw voor een slecht gevoel en voor nieuwe druk.

Want die ander pikt jouw gedrag niet zomaar. Er worden dingen gezegd die brokken maken. En daar bovenop bezorgt het jou een schuldgevoel. En zo kom je in een cirkel terecht die ervoor zorgt dat er voortdurend nieuwe druk in je hoofd ontstaat.

En laat je vooral niet wijsmaken dat je ‘een kort lontje’ hebt, want eigenlijk is het tegendeel waar: je laat de frustratie veel te lang aanslepen.

Maak een goede afspraak met jezelf: vanaf hier ga ik actie ondernemen van zodra er ook maar de kleinste aanleiding tot druk is. Als je daarin slaagt, dan kan de emmer nooit overlopen omdat je de druppels geen kans geeft om te stapelen.

Met een beetje oefening lukt het zeker!

4 gedachten over “WAAROM BOMMEN SOMS BARSTEN

  1. Hahaha…ik zag plots zo een filmpje voor ogen…
    Je weet… Manlief is fan van uw blog….
    Hopelijk schrijft hij geen reactie…
    Ja… Ik pleit schuldig. Toch vreemd dat eigen volk mij zo op de kast kan jagen….
    Verhoogde hartslag…temperatuursverhoging met uitzetting van moleculen…
    Bestrijding : voor mij melkchocolade!!!

    VUURWERK . Toch mooi om naar te kijken?

    Op de werkvloer heb ik dit nooit!!!

    1. O ja, Inge, we leveren onze zegeltjes in het winkeltje waar we het liefste komen. Vandaar dat zoiets niet vaak gebeurt op het werk, maar wel bij de mensen die je het liefste ziet. Melkchocolade? Wel ja, waarom niet!

  2. Gelukkig heb in helemaal geen kort lontje, ik zeg het zoals het is. Tot spijt van wij het benijdt natuurlijk.

    Lieve groet
    b

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *