Afschaffen 38-urenweek? Natuurlijk, maar zonder regeltjes.

Ik meng me niet graag in de politiek. Gewoon omdat ik vaak denk dat daar te veel korte termijn wordt gedacht en gehandeld. We zouden met zijn allen in het vervolg beter stemmen op ‘brains’ in plaats van op ‘sympathieke gasten’. Maar daar wil ik het niet over hebben.

Afschaffen van dat afgebakende keurslijf van 38 uren is geen slecht idee. Maar ga het dan niet vervangen door weer een aantal andere beperkingen of regeltjes.

Onderhand zouden bedrijfsleiders en leidinggevenden toch al moeten weten dat elk mens sterk verschilt als het gaat over motiverende factoren. Sommigen zijn ambitieus en willen hogerop, anderen willen vooral meer vrije dagen om bij hun gezin te zijn, anderen willen meer geld verdienen, etc.

Wanneer we medewerkers vrij laten om te kiezen hoeveel ze willen werken, dan komt dat alleen maar ten goede aan de motivatie en aan de loyaliteit ten overstaan van het bedrijf waar men werkt.

Het zou dus fout zijn om iedereen te verplichten in een bepaalde periode veel meer te werken en in een andere periode veel minder. Op die manier krijg je altijd de ene of de andere groep die niet tevreden is.

En ik snap wel dat je geen onbeperkte vrijheid hebt in bepaalde functies, dat er een bepaalde bezetting nodig is om klanten te woord te staan, of om de productie op peil te houden. Maar met wat creativiteit en wat flexibiliteit moeten ook daar wel oplossingen te vinden zijn.

Wat zou het mooi zijn mochten baasjes eindelijk gaan snappen dat mensen allemaal anders in mekaar zitten, en wat zou het fijn zijn mochten onze politiekers eens stoppen met regeltjes bij maken.

Ik stem alvast op diegene die er werk van maakt om regeltjes zoveel mogelijk af te schaffen. Het is maar op die manier dat mensen opnieuw zelf verantwoordelijkheid gaan dragen en er weer zoals weleer een soort van spontane sociale controle en dialoog zal ontstaan.

5 gedachten over “Afschaffen 38-urenweek? Natuurlijk, maar zonder regeltjes.

  1. Result Only Work Environment… Uren zijn niet belangrijk, belangrijk is wat het resultaat van je inspanning is. Heb je er even geen zin in? Moet kunnen! Heb je even andere prioriteiten? Moet kunnen! We gaan er te veel van uit dat het helemaal Okay is als je 8 uur per dag op kantoor aanwezig bent… Beter 20 uur per week presteren dan 38 aanwezig zijn, niet?

  2. Bij onze noorderburen, zowel bij vrouwen als mannen, al vrij algemeen. ‘Nou, die heeft zijn vrije dag’, klinkt het dan en het wordt aanvaard. Ik heb jaren 4/5 gewerkt aan 4/5 loon. Op het einde van de rit, na passage van de fiscus, is het verrassend hoe weinig minder je maar verdient terwijl het (onbetaalbare) ‘leefcomfort’ ongemeen toeneemt. België loopt weer achterop. Hier maakt dergelijk voorstel weinig kans omdat iedereen en nog iemand er zijn/haar zeg moet over hebben. Het resultaat, als dat er ooit komt, wordt ongetwijfeld een kluwen van regeltjes.

  3. Een mooi onderwerp Annie, ik zou er een epistel over kunnen schrijven. Wat ik merk is: de meeste vrouwen zitten onder het glazen plafond en hebben dus de minste inbreng in het beleid. In het verleden zag ik dat mannelijke collega’s weinig of geen begrip hebben voor flexibel werken, in de dienstensector dus. Ze verwachten flexibiliteit van hun medewerkers maar zelf hebben ze die nauwelijks of niet. Wederzijds begrip en respect zijn nodig om de boel leuk en draaiend te houden. Zet vrouwen met ervaring in gezin en kinderen aan het beleid. Ik had een zeer toffe collega die de meest ingewikkelde uurroosters in elkaar knutselde om toch maar tegemoet te komen aan de practische verzuchtingen van haar medewerkers. Ze kreeg er zo veel voor terug: minder ziekteverzuim, een fijne en vrolijke sfeer en een rendabele vennootschap. A little love and understanding doen zo veel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *